Imca Marina (artiestennaam van Hendriktje Imca Bijl) (Zuidbroek, 13 mei 1941) is een Nederlandse zangeres en is buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand. De artiestennaam Imca Marina wordt gevormd door haar tweede voornaam (Imca) en de tweede voornaam van haar moeder (Marina). Ze kwam ter wereld tijdens de laatste wereldoorlog. Ze groeide op als enige dochter in het gezin, waarvan haar vader als electrotechnicus haar de liefde en kennis van de schepping en plant en boom bijbracht en haar moeder met haar zong en musiceerde. Als kind van drie stond ze op een stoel voor de familie te zingen… jawel voor een gage van een kwartje, toendertijd voor een zangeres van drie een behoorlijke beloning.

Zingen is Imca haar lust en haar leven. Na een mooie lange carriere heeft ze zich uit kunnen leven door op te treden over de hele wereld. De hits kwamen wel. De grootste hits zijn nog steeds “Viva Espana”en “Vino waar blijft de wijn”. Maar ze heeft wel een mooi wereldrepertoire kunnen opbouwen met een hoog feestgehalte. Het grootste plezier beleeft Imca als ze het publiek vrolijker en blijer achterlaat. Imca treedt nog volop op.

Tevens geeft ze anekdotische lezingen over het leven, over de belevenissen als zangeres en over haar belevenissen op de Vicarie.

Imca’s specialiteiten op het gebied van lezingen zijn:

– Planten en bloemen
– Mythologische verhalen uit de plantenwereld
– Volksverhalen uit het Noorden
– Engelen verhalen
– Geschiedenissen uit het Oldambt

FEEST….. en sfeer!

De twee begrippen typeren de zangeres Imca Marina. Ze is veelzijdig genoeg om deze beide begrippen voor honderd procent waar te maken. Tegenstellingen dagen haar uit. Ze is er dol op. Men weet het nu langzamerhand wel: feest maken en een feest gestalte geven kan ze als geen ander. Imca is zelf een uitbundig mens en dat straalt ze uit en geeft dat door aan de mensen. “Het publiek moet gelukkig zijn” zei ze in een interview in het Algemeen Dagblad, “Ik vond het heerlijk om in de Gouden Zaal van een theater te staan, maar ik sta met net zoveel liefde te zingen op het biljart van het buurtcafe, waar de vaste klanten mijn gage met guldens bijeen gespaard hebben.”
Het typeert ook haar levensvisie, want die visie, of filosofie, bepaalt ook haar inzetbaarheid op ernstiger evenementen. Als theosofe heeft ze een verrijkte blik op de religie, wetenschap, occulte zaken en filosofie ontwikkeld. Daarom is ze niet alleen “maar” zangeres. Ze schrijft boeken, maakt poezie en proza, schrijft voor bedrijven passende teksten, schildert, geeft lezingen, kerk- en koffieconcerten en leidt grote jubilea. Ze heeft een gedichtenbundel gepubliceerd; “Mythe en mythologie uit de plantenwereld”.

1941
Imca Marina wordt onder de naam Hendrikje Imca Bijl op 13 mei 1941 in Hoogezand geboren.

1950 – 1960
Al op jonge leeftijd zingt Imca Marina als soliste bij de Damster Wichters en treedt Imca Marina samen met haar moeder op, waarbij het duo Spaanstalige liederen ten gehore brengt. Imca Marina krijgt zangles van Bep Ogterop.

1959
Na diverse talentenjachten gewonnen te hebben en aangemoedigd te zijn door onder meer Bueno de Mesquita, tekent Imca Marina haar eerste platencontract.

1960
De eerste single “Morgen” wordt meteen al een hit. Imca Marina krijgt een engagement aangeboden in de Amsterdamse nachtclub Blue Note en formeert met twee zangers Los Solteros, met wie Imca Marina Zuidamerikaans repertoire ten gehore brengt.

1963
Imca Marina scoort een nummer 1-hit met het nummer Soerabaja en breidt haar werkterrein uit naar Duitsland, maar het is in eerste instantie in Nederland waar singles als Lass Mein Herz Nicht Weinen en Uber Den Wolken Kommt Sonnenschein met goud worden bekroond.

1964
Release van de eerste elpee, simpelweg Imca Marina geheten. Die titel bevalt haar zo goed dat Imca Marina hem later nog een paar keer zal gebruiken. Met Harlekino haalt Imca Marina ten tweeden male de top van de hitparade, al blijft het nummer net steken op nummer 2.

1972
Na een kleine inzinking, waarin zelfs enkele jaren lang geen platen verschijnen, maakt Imca Marina in 1972 een geweldige come back, die ook internationale gevolgen heeft. Viva Espana en navolgende singles leveren hitnoteringen op in landen als Belgie, West-Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Spanje.

1973
Vreemd genoeg blijft het succes vooral tot singles beperkt. In 1973 verschijnt met Bella Italia de laatste album in lange tijd. Al blijft Imca een veel gevraagde verschijning ter opluistering van feestjes en partijtjes.

1975
De meedeiner Vino behaalt de vierde plaats in de top 40. Het is de voorlopig laatste commerciele piek in Imca’s carriere.

1981
Na enkele jaren van voorzichtige singlereleases verschijnt er eindelijk weer eens een CD, Hartenvrouw, met door haarzelf geschreven en vertaalde teksten. Maar tot het grote succes van weleer komt het niet meer. Zelfs niet als Imca Marina het door Normaal geschreven Het Wijf Van IJzer opneemt.

1982 – 1988
Door een botinfectie moet Imca Marina een tijdlang stoppen met zingen, waarbij ze zich concentreert op schilderen en schrijven. Met Verloren Liederen doet ze in 1988 eindelijk weer eens van zich spreken.

1989
In 1989 tekent Imca Marina een contract met RCA, waar de single Spanje, Mi Amor verschijnt, in 1992 nog gevolgd door een compleet album. Voor het overige blijft het bij incidentele singlereleases. Van het ambitieuze plan om te komen tot een CD met rock opera-achtig repertoire is tot op heden weinig vernomen.

1999
Imca Marina’s loopbaan krijgt weer een opleving door de samenwerking met de feestband De Sjonnies. Samen maken ze de single Kermis In De Stad. Imca Marina verschijnt nog regelmatig voor het voetlicht als Bekende Nederlander.

2000
Imca Marina wordt door de Nederlandse Gay Discjockeys Vereniging onderscheiden als de nieuwe koningin-moeder van de Nederlandse homo’s. De single Honey Kiss Me verschijnt.

2001
Imca Marina wordt herkozen tot ‘koningin van de homo’s’. De inhuldiging vindt op 6 juni plaats in The Mac te Groningen. De zangeressen Justine Pelmelay en Renee de Haan worden benaderd om als prinsessen te fungeren. Imca Marina is daarnaast ook beschermvrouw van ‘t Swieneparredies in het Groningse Nieuw Scheemda waar een varkentje naar haar vernoemd is.

2002
Imca Marina verhuist naar een boerderij in het Groningse Midwolda. Onder de kap van de boerderij is een trouwkapel gebouwd waar Imca Marina als ambtenaar van de burgerlijke stand echtparen in de echt kan verbinden.

2003
Imca Marina doet een door het Noordhollands Dagblad georganiseerde tournee langs acht verzorgingshuizen in Noord-Holland. Naast het zingen van liedjes bestaat het programma uit gedichten van de zangeres en een nieuwsquiz.

2004
Imca Marina doet mee tijdens het Concert des Levens op 10 april in de Heineken Music Hall ter ere van Johnny Hoes. Op 13 december voltrekt Imca Marina als ambtenaar van de burgerlijke stand live op televisie het huwelijk tussen Bonnie St. Claire en haar vriend Anne-Jan.

2008
Imca werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau .

2009
In juli 2009 werd bekend dat Marina en haar Engelse partner Stephen Porter (Steven) na dertien jaar uit elkaar gaan.

2010
Zal zich nu volledig gaan richten op haar zangcarriere, het trouwen, het geven van lezingen en schrijven.

2011
Imca brengt samen met Dario Kreuger een nieuwe single uit: ‘N Heerlijke dag.