Raffaela Paton werd op 1 juni 1983 geboren te Amsterdam. Raffaela wist al op jonge leeftijd dat ze zangeres wilde worden. Haar ambitie wordt al op vroege leeftijd duidelijk, gezien ze al vanaf haar 8e jaar op het podium staat. Als kind luisterde ze onder andere naar Whitney Houston, Patti Labelle en Oleta Adams. Haar muzikaliteit is duidelijk afkomstig van haar familie. Haar moeder was een bekende zangeres in Suriname en haar oom Humprey Campbell is een befaamde zanger en producer.

De bekendheid van Raffaela begint bij haar deelname aan het derde seizoen van Idols in 2006. In deze talentenshow nam ze het op tegen andere deelnemers en wist uiteindelijk de finale te winnen. Door de geboorte van haar dochter Beautifull Hope in augustus 2006 heeft Raffaela het rustig aan moeten doen met haar carriere. Vier jaar later maakte Raffaela een ware comeback door deel te nemen aan de kijkcijferhit ?The Voice of Holland? in 2010. Ze werd een van de publiekslievelingen door haar sensationele optredens en geweldige stem.

Raffaela heeft in de afgelopen jaren veel muziek uitgebracht. Haar debuutsingle Right Here, Right Now behield gedurende 8 weken de eerste plek in de Nederlandse Top 40. De hit behaalde ook als eerste Idols-single een plek in de Europese Top 100. Haar met platina bekroonde Album Raffaela heeft 15 weken in de Album Top 100 gestaan en behaalde daar de eerste plek. Met de meidengroep Monroe bracht ze de single The Real Thing uit en deze behaalde een riante positie in de Single Top 100. Begin 2006 heeft Raffaela een cover van De Poema?s opgenomen met Paul de Leeuw. De single genaamd ?Mijn Houten Hart? werd uitgebracht nadat Raffaela en Paul eerder het nummer samen zongen in Mooi! Weer De Leeuw.

In 2012 nam Raffaela deel aan het Nationaal Songfestival. In een sexy verschijning zong ze het uptempo nummer Chocolatte, waarmee ze een grote indruk wist te maken tijdens de liveshow. Begin 2013 nam Raffaela deel aan het populaire TV-programma De Beste Zangers van Nederland. Door de andere deelnemers van dit programma, waaronder Rob de Nijs, Simone Kleinsma en Angela Groothuizen, werd ze bekroond met de titel De Beste Zanger(es) van Nederland.

Raffaela is een exotische maar vooral nuchtere Hollandse die met haar waanzinnige stem, uitdagende looks en spectaculaire performance uitgegroeid is tot een echt podiumbeest. Haar repertoire bestaat voornamelijk uit een mix van Nederlandstalige en Engelstalige nummers van onder andere Tina Turner, Jennifer Lopez, Christina Aguilera Amy Winehouse, Duffy en Aretha Franklin. Naast haar eigen shows is Raffaela, samen met zanger Alex Sams, ook te bewonderen in de internationale live dance sensatie iDANCE.