Rob de Nijs wordt op 26 december, tweede kerstdag, 1942 geboren in de Linnaeusstraat 72 in Amsterdam. Hij groeit op in de directe omgeving van het Oosterpark, dat een belangrijke rol in zijn jeugd zou spelen. Zijn vader is eigenaar van een in Amsterdam en verre omgeving zeer bekende rijschool. In de zomer van 1945 krijgt hij een broertje: Bert.

Zoals meerdere kinderen die tijdens de oorlog ter wereld komen, heeft Rob de Nijs last van zijn luchtwegen. Muffe klaslokalen zijn uit den bozen. Samen met zijn lotgenootjes geniet hij lager onderwijs op de Openluchtschool Oosterpark. Het is hier dat zijn artistieke talenten voor het eerst de kop opsteken. Daar is ook alle ruimte voor. Er wordt op deze school veel waarde gehecht aan creatieve vakken. Tijdens schoolvoorstellingen ervaart de jonge Rob de Nijs voor het eerst hoe het is om op een podium te staan. Het blijkt, dan al, zijn natuurlijke omgeving te zijn.

De agenda van Rob de Nijs blijft goed gevuld. Nieuwe platen blijven komen. Hij gaat ook elk jaar de theaters langs, die vrijwel altijd uitverkocht zijn. In 2003 en 2004 doet hij ook mee met het muziekfestijn Vrienden van Amstel, wat hem in contact brengt met een nieuw, jonger publiek.

In 2005 wordt via een zakelijk bericht naar buiten gebracht dat het huwelijk tussen Rob de Nijs en Belinda Meuldijk ontbonden zal worden. Er wordt aanvankelijk nauwelijks acht op geslagen, maar het blijkt een stilte voor de storm. In 2007 groeit vanwege allerlei verwikkelingen de scheiding uit tot een nationaal gespreksonderwerp. Toch wordt er in het bewuste jaar ook bij stilgestaan dat hij 65 jaar wordt en 45 jaar hits scoort. Zoals in de door Fons de Poel geregisseerde documentaire Profiel. Er verschijnt daarnaast een nieuwe biografie: Rob de Nijs de Geautoriseerde Biografie, geschreven door Robert Haagsma.

Tussen alle troebelen door neemt Rob de Nijs wel weer een nieuwe plaat op: Chansons. Zoals de titel al aangeeft, is het een verzameling bewerkingen van Franse liederen. Voor de vertalingen tekende ondermeer Jan Rot. Hij maakte dan ook de nieuwe versie van This Melody, dat als Een Melodie op de plaat komt. Het is een duet tussen Rob de Nijs en de oorspronkelijke uitvoerende: Julien Clerc. Het album komt uit in 2008 en laat ook in andere songs horen hoe een gerijpt zanger Rob de Nijs inmiddels is.

Nog altijd naar aanleiding van zijn jubileum staat Rob de Nijs, begeleidt door het Metropole Orkest, in maart 2008 in Carre voor een concert dat ook via de televisie uitgezonden wordt. De opnamen verschijnen ook op dvd.

In 2009 wachten hem nieuwe, heel verschillende muzikale uitdagingen. In de eerste helft van het jaar wordt hij, samen met andere zangers, in het kader van een EO televisieprogramma klaargestoomd voor een rol in de Matthaus Passion. Enkele maanden later is hij de speciale gast tijdens de shows van de Toppers in de Amsterdam Arena. In oktober geeft hij, opnieuw met het Metropole Orkest, een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Ondertussen wordt er hard gewerkt aan een nieuwe album, dat ergens in 2010 het licht zal zien. Zijn agenda vult zich nog altijd moeiteloos met telkens nieuwe, vrijwel steevast uitverkochte shows. Met zijn 50-jarig platenjubileum in het verschiet, lijkt Rob de Nijs er nog lang niet aan toe om een stapje terug te doen.